2016. augusztus 26., péntek

Kerékpárral a csatába 1526 emlékére

Kerékpáros zarándoklatot szervezett a Honvéd Kulturális Egyesület a Duna Dráva Nemzeti Parkkal együttműködve a mohácsi csata 490. évfordulója alkalmából.
 
A kerékpárosok kedden indultak útnak Érdről, hogy kövessék az 1526-ban csatába induló magyar sereg egykori vonulási  útvonalát. Az út állomásai: Érd–Ercsi–Dunaújváros–Dunaföldvár–Paks–Tolna–Szekszárd–Báta–Dunaszekcső. A végállomás Mohács, ahová augusztus 27-én érkeznek meg, miközben felkeresik azokat az emléktáblákat, amelyeket azok a településeken állítottak 1926-ban, ahol annak idején II. Lajos serege táborozott.
Augusztus 25-én Tolna után Szekszárdra érkeztek a zarándokút résztvevői, hogy megemlékezést tartsanak a Vármegyeháza falán elhelyezett emléktáblánál. Szekszárd önkormányzatának képviseletében dr. Máté István képviselő fogadta a zarándokokat, pontosabban eléjük ment – természetesen kerékpárral – Tolnára, és együtt tették meg az utat a megyeszékhelyre. Az emléktáblánál hivatalosan is köszöntötte a csapatot a város nevében. 
A Honvéd Hagyományőrző Egyesület szekszárdi tagozata nevében dr. Borsos Balázs köszöntötte a csapat vezetőjét, dr. Négyesi Lajos ny. alezredest, hadtörténészt, aki szalagot helyezett el az emléktáblánál. Dr. Négyesi kifejtette, hogy a mohácsi csata kapcsán nem csak Mohácson van lehetőség megemlékezésre, a magyar sereg útvonala, és az erre emlékeztető táblák (amelyek napra pontosan tartalmazzák a sereg érkezését és továbbindulását) lehetővé teszik, hogy azok a települések, ahol a sereg annak idején táborozott, egymással kapcsolatot teremtsenek, akár egy ilyen kerékpártúra, akár más hasonló rendezvények útján, méltó módon megemlékezve a mohácsi csatáról.

Nincsenek megjegyzések: