2016. augusztus 28., vasárnap

MOHÁCS 490

A dr. Simicskó István honvédelmi miniszter védnöksége alatt zajló a mohácsi csata 490. évfordulója alkalmából, a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen augusztus 27-én, szombaton rendezett megemlékezésen, a Magyar Nemzetőrség Tolna Megyei Alegység tagjai álltak díszőrséget. A Nemzetközi Szent György Lovagrend koszorúit is mi helyeztük el. 

Az 1526. augusztus 29-én megvívott mohácsi csatában a Magyar Királyság 25 ezres serege került szembe az Oszmán Birodalom mintegy 60 ezres haderejével. A magyarok vereségével az ország három részre szakadt, és 150 évig tartó török hódoltság következett. A vereség egyben a magyarok önfeláldozásának egyik példájává is vált.

Az ünnepségsorozat keretében köszöntötték azokat a kerékpáros zarándokokat is, akik az egykori magyar sereg útvonalát követve érkeztek a csata színhelyére. Az ötnapos emléktúrán a résztvevők minden olyan települést érintettek, ahol a csatába igyekvő magyar sereg táborozott. Róluk egy korábbi bejegyezésben már szót ejtettünk.

Közösségünk hivatalos megyei zászlaját Bíró László katonai ordinariátus áldotta meg, majd dr. Simicskó István, honvédelmi miniszter írta alá.









Nincsenek megjegyzések: