2008. december 23., kedd

ÖNKÉNTES TARTALÉKOS KATONÁK


Az Országgyűlés elfogadta azt a határozatot, amely a tartalékos katonák helyzetét fogja rendezni. 2009 végéig az anyagi ráfordítást nem igénylőket, majd 2012-ig a költségekkel járó jogszabályokat. Tehát a ma "falból" létező önkéntes tartalékos rendszer 2012-re "hivatásos-önkéntessé" alakul. Ez a Nemzetőrséggel nem azonos formáció, ám célkitűzéseinkkel több részletben is egyező vagy hasonló módon oldhat meg régóta fennálló megoldatlan feladatokat.

Összegyűjtöttem néhány szempontot, amit a tervezet az önkéntes tartalékosok (ÖT) kapcsán megemlít:

- az ÖT önkéntes, nem kötelezhető rá senki. A minősített időszakok (rendkívüli állapot) esetén azonban fennmarad a hadkötelezettség, független lesz az egyéni elhatározástól, ugyanis nem minősített időszakokban az ÖT-sok nem szankcionálhatók, ha nem tesznek eleget bevonulási felszólításnak.

- az ÖT rendszert a Honvédség alá rendelik, annak része lesz.

- nem kizárólag területvédelmi erő lesz, hanem a Honvédség munkáját támogató, kiegészítő, a szervezet munkájában résztvevő. Így, ha bizonyos követelményeknek eleget tesz, külföldön is bevethető.

- 15-25 nap/év kiképzésben vesznek részt (a civil munkájuk mellett).

- 3 évente 6 hónapot kell(het) egyben leszolgálniuk.

- az ÖT civil munkahelye megőrésének törvényi védelme a szolgálatteljesítés alatt és az azt követő 30 napban. Ez lesz ugyanis a legnagyobb feladat majd pénzügyileg és egyébként is: a munkáltatókat érdekeltté tenni abban, hogy olyan munkavállalót alkalmazzanak, aki a kiképzési időre távol lesz munkahelyétől.

- Előbbi érdekében és általánosan is fontosnak vélik egy program megalkotását a nemzeti öntudat és hazafiasság növelésére.

Azt gondolom, hogy a nemzetőrség is kiveheti részét ebben, segítheti a program megvalósulását, hiszen ez nemzeti érdekünk és a nemzetőri elvekkel is (részben) rokonítható. Fontos azonban meg is különböztetnünk magunkat ettől a rendszertől, a nemzetőri önazonosságunkat fenntartani.

A határozat elolvasható (letölthető). LETÖLTÉS

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Annyit pontosítanék, hogy a minősített esetek megnevezés helyett a minősített időszakok a szerencsésebb, és pontosabb.
Ilyen esetekben (rendkívüli állapot, szükségállapot, megelőző védelmi helyzet, veszélyhelyzet) nem csak a tervezet szerint rendelhető el a hadkötelezettség keretében személyes szolgálat, hanem erre már a mostani jogszabályok is lehetőséget adnak.

egy nemzetőr írta...

Köszönöm a javítást, valóban az időszak a pontos megnevezés. A szövegben át is írom.

A "békeidő" szintén nem pontos megfogalmazás, talán ezért volt félreérthető. Békeidő=nem minősített esetek, talán így jobb és érthetőbb, hiszen ún. békeidőben nem szankcionálható az ÖT (lsd. lent), más esetben (amire gondolhattál) valóban meglévő törvények biztosítják ezt.

...
"az önkéntes tartalékos szolgálat egy szerződésen és
önkéntes elhatározáson alapuló jogviszony, mellyel szemben büntetőjogi garanciák nem
biztosítják a feltétlen szolgálat-teljesítést"