2009. május 31., vasárnap

HŐSÖK NAPJA

fénykép: Filep Sándor nőr. alezredes

Több megemlékezés zajlott 31-én a Hősök Napja alkalmából Tolna megyében. A bonyhádi alegység először szombaton Bátán vett részt a MATASZ által rendezett megemlékezésen, majd vasárnap Szekszárdon, azt követően pedig Bonyhádon, a világháború emlékműveinél róttuk le tiszteletünket.

Mi is a Hősök Napja?
1915-ben báró Abele Ferenc vezérkari őrnagy indítványozta, hogy minden község kőemléket állítva legyen köteles megörökíteni a világháborúban elesett hősök neveit. Ennek törvénybe foglalása lett az 1917. évi VIII. törvény, melyben kimondták, hogy nemzetünk hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni. Egy 1924-es törvény értelmében 1925 május utolsó vasárnapján először és utána minden évben nemzeti ünnepként (emlékünnepként) tartották 1945-ig. Ezután, a 2001. évi LXIII. törvény alapján, újra minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánították.

Ki a hős?
Sajnos manapság a hős fogalma más értelmezést kezd nyerni. A germán eredetű hős szó a görög ἥρως (hérosz) szóból ered, ami szószerint "védelmezőt" jelent. A magyar "hős" szó valószínűleg uráli eredetű és "legényt" jelent (értsd: "ez ám a legény a gáton!") Az európai kultúrában a hősök egyértelműen görög istenekre (talán "Héra"-ra) vezethető vissza, különsöen azokra, akik emberi alakban is megjelentek és emberfeletti dolgokat vittek véghez az emberek érdekében. E mitológiának a folytatása a modern "mitológia", vagyis a film és annak hőse (pl. akcióhősök). A szó szűkebb értelmében azokat értjük hősnek, akik háborúban, katonaként, ritkábban civilként, a hazáért, a nemzetért, annak szabadásáért haltak halált, vagy tettek olyasmit, ami más nem mert volna megtenni. Elsősorban tehát a bátorságról (és a vakmerőségről) szól.

Az összefüggés tehát nyilvánvaló: a bátor védelmező, aki megjelenik mitológiákban ember feletti cselekedeteivel megtestesül a valóságban néhány kivételes emberben, aki túllép a legtöbb emberi megkötöttségen és határon, így válik valamely nemzet és tagjai javára önzetlenül: hőssé.
.

Nincsenek megjegyzések: