2009. augusztus 1., szombat

LELŐTT SZOVJET REPÜLŐGÉP 2.

Korábban írtunk a Nagymányokon lezuhant szovjet repülőgépről. Az elmúlt napokban Horváth Gábor amatőr repüléstörténész Kanadából írt nekünk, akinek leveléből (a nemzetközi levelezés okán ékezetek nélkül) az alábbiakban közöljük azokat a részleteket, melyekre engedélyt adott:

"...sikerult azonositani a Kismanyok hataraban 1944 augusztusaban lelott szovjet B-25-os szallitogep teljes szemelyzetet, amelyrol 2009 marcius 27-en jelent meg egy webes cikk: "Lelott szovjet repulogep" cimmel. Az orosz archivumok anyagaira epulo sokeves kutatasom reszletes publikalasa a Magyar Repulestorteneti Tarsasag jovo evi konferenciajan lesz megvitatva es publikalva sok mas repulogep veszteseggel egyetemben, egyedulallo modon a II. vilaghaboru befejezese ota. Eloljaroban most csak annyit, hogy a kismanyoki B-25-ost A. A. Karakozov garda-szazados es szemelyzete repulte azon a vegzetes ejszakan a 14. GvAP DD-bol. Ugyanekkor egy masik B-25 Akaszto kozsegnel is lezuhant, annak az esetnek is fel vannak tarva a reszletei es jovore hasonloan publikalva lesznek.
[...]
a pilóta az 1916-os bakui születésű Armen Artemovics Karakozov gárda-szds., szdpkh. volt a 14. GvAP DD állományából B-25-ös gépével, amely a jugoszláv partizánoknak szállított utánpótlást és a német éjszakai vadász, Fw. Eckart Ulmer (8/NJG.6) lőtte le 00.03-kor. (Az egykori újság téved, mert nem volt főhadnagy a gépen!)"

Ezúton is köszönjük Horváth Gábornak bizalmát, segítségét!
.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tisztelt Szerkesztők!

Egy kis adalékkal szeretném bővíteni az eseményhez kapcsolódó információkat.
Egy baráti társasággal kutatjuk a II.vh. Felső-Bácskai repülő eseményeket, ezen munkánk során Wilhelm Johnen is érintett számos esemény kapcsán.
Egy kis írásban megpróbáltam összefoglalni élet útját.
http://www.netlabor.hu/roncskutatas/modules/smartsection/item.php?itemid=879

Tevékenységükhöz további erőt,egészséget és sok sikert kívánok!

Üdvözlettel:Galambos Gábor
gaborgalambos@tvn.hu