2010. március 28., vasárnap

EMLÉKÜNNEP GYÖNKÖN - előkészületek


Gyönk városában az I. és II. világháborús emlékművet, és környezetének rendbe tételét, majd ennek méltó megünneplését határozták el helyi lakosok és szervezetek. Elsősorban Guttmann Henrik képviselő, ifj. Farkas Antal és Marcsa Dávid és Kovács János nőr. vezérőrnagy úr által a szekszárdi Honvéd Hagyományőrző Egyesület (HOHE). Felbuzdulva, felvállalták, hogy a gyönki temetőben 1914-től folyamatosan felállított, az I. világégés hősi halottainak emléket állító fejfákat - mintegy 110 darabot - visszaállítják!
A fejfák újra felállítása megkezdődött. A fejfák új alkotások, az eredetihez tartozó nevek, rendfokozatok, dátumok, levéltárak és más forrásból származó kutatásból előkerültek.

A májusban tartandó ünnepen, a tervek szerint, megjelenik dr. Holló József altábornagy úr (HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója), helyi gyermekek virágot helyeznek el a kopjafákhoz. Beszédet mond a Tolna megyei közgyűlés alelnöke dr. Pálos Miklós és a Tábori Lelkészi Szolgálatok képviselői, köztük Lackner Pál püspök tábornok úr, aki e vidékről származik, Bíró László püspök és - szombat lévén - levélben köszönti az ünnepet Fröhlich Róbert főrabbi.

Legutóbb, március 25-én, dr. Holló József altábornagy úrnál tettünk hivatalos látogatást, mely során felkértük a tábornok urat, hogy támogassa részvételével a májusi rendezvényt. Meghívásunkat elfogadta.

További, aktuális részletek a www.gyonk.hu oldalon olvashatók.

Nincsenek megjegyzések: