2011. december 31., szombat

TARTALÉKOSOK

A védelmi tartalékosok a laktanyákat őrzik a HM egy civil cégén keresztül, utánuk most jönnek a műveleti tartalékosok, vagyis a tényleges katonai feladatokat ellátók toborzása. A tartalékos katonai szolgálat Magyarországon sem volt idegen régen, maradványa azonban nem az a néhány fő volt, hanem egyesületi formát öltött közösségek (MATASZ, BEOSZ stb.) Most azonban a Honvédség tényleges állományába kerülnek majd azok, akik felvételt nyernek.

Hogyan?
Hasonlóan azokhoz, akik szerződéses katonának jelentkeznek. Első lépés tehát a toborzó iroda lesz, amit követ majd az egészségügyi vizsgálat és a fizikai felmérő, majd a következő a beosztásba helyezés, illetve, ha az illetőnek nem volt katonai kiképzése, akkor az alapkiképzés.

Ki lehet tartalékos?
Elméletileg bárki, de az általános korlátozásokon túl: életkor, alkalmasság itt még mást is számításba vesznek majd.
Az egyszerűség kedvéért a legesélyesebb az alábbi:
(nem túl rég) volt katona, kiképzett, rendezett okból leszerelt, akinek biztos munkahelye van, és nem is kér majd az önkéntes szolgálatáért pénzt, hanem úgy vállalja mint pl. az önkéntes tűzoltók: gyakorlatilag ingyen.
 Ettől függetlenül az is lehet majd tartalékos, aki nem volt még katona, alkalmasnak minősítik és pénzt is kér cserébe, csak ők a listán hátrébb lesznek majd.


Miért éri meg ez?
A munkavállalónak számos oka lehet erre. A munkáltató kompenzációban részesül, ha tartalékos katonát alkalmaz.

Már saját honlapon is!
http://tartalekoskatona.kormany.hu/tartalékos

Nincsenek megjegyzések: