2012. március 15., csütörtök

MÁRCIUS 15.

    Március 15. nemzeti ünnep: a forradalom és szabadságharc ünnepe. Városunkban különös jelentősége is van e napnak, hiszen itt született és élt Perczel Mór és Perczel Miklós
   Az ünnep a keleti temetőben kezdődött Borbély József evangelikus lelkész és nemzetőr szervező sírjánál. Az erős szél igazi kihívás volt nemzetőreink számára.
    Ezután a katolikus templomban szentmise kezdődött, ahol Markovics Milán Mór nemzetőr bajtársunk beszélt e nap spirituális jelentőségéről és arról, hogy mennyi mindenkire büszkék lehetünk. Ez utóbbit számos példával alátámasztva: olyan katonákat bemutatva, akik magas rendfokozatban váltak az USA hőseivé is. Ki gondolná, hogy magyar katona van a washingtoni Fehér Ház freskóján, vagy hogy Alaszkát egy magyar javaslatára vásárolta meg az USA, avagy hogy eme ország legjelentősebb csatáiban magyar főtisztek sora harcolt és vezette a katonákat.
   Közben két bajtársunk Mátyás Norbert nőr. tőrm. és Nagy Richárd nőr. őrm. példamutató módon tűrték a templom fagyasztó hidegét. 
   Egy órával később a városi díjátadás következett, majd a huszárok, a zenészek és természetesen a nemzetőrök vezetése mellett, rendőri és polgárőri biztosítással vonult a tömeg a Kálváriára, Perczel Mór sírjához. 

fotók: Nagy Otília

 





Nincsenek megjegyzések: