2012. május 1., kedd

I. VILÁGHÁBORÚS SZOBOR

<< Ilyen volt | Ilyen lett >>.
Bonyhádon sokak számára ismerős a templom melletti szobor, ami az I. világháborúban elesett bonyhádiaknak emeltetett. A szobor Hybl József 1923-as alkotása. Nagyon hasonló egy műve, ami Garán található, ott azonban az álló katonán rohamsisak található. Mivel azt is 1923-ban alkotta vélhetően csak módosított az előzőn. 
 
A bonyhádi szobor az idők folyamán nagyon elsötétedett. Elsősorban azért, mert Bonyhád legforgalmasabb csomópontjában áll. Sötétedését leginkább a kipufogógázok lecsapódásai, másrészt növények - főleg moha - okozta. Nem volt tehát szükség intenzív beavatkozásra csupán ecsetekre, melyekkel ki lehet söpörni néhány óra alatt a lerakódásokat. A szobor így újra intenzíven veri vissza a Nap fényét és kevésbé idézi egy elhagyatott temető hangulatát.

Ezt az önkéntes munkát a Magyar Nemzetőrség tagjai vállalták magukra. E munka időzítése nem véletlenszerű, hiszen május végén nagyszabású bonyhádi rendezvény kerül megrendezésre a Honvédelem napján, melyen a mi egyesületünk is aktívan részt fog venni. E rendezvény egyik fő állomása e szobor, melynél több szervezet és egyesület fogja elhelyezni a megemlékezés koszorúit.

A munkában részt vállalók: Markovics Mihály nőr. tzls., Mátyás Norbert nőr. tőrm., Nagy Richárd nőr. őrm., dr. Borsos Balázs és Markovics Milán Mór.


 .


Nincsenek megjegyzések: