2014. május 25., vasárnap

HŐSÖK NAPJA Kismányok


Idén a kismányoki polgármester Simon László (nyá. rendőr alezredes) meghívására Kismányokon adtunk díszőrséget. Kismányok kb. 350 fős lakosú falu, mégis több intézménye működőképes, a faluban fiatalok élnek, a templom megtelik. A polgármester évek óta szívén viseli a falu középpontjában lévő I. és II. világháborús emlékművet, illetve a Hősök Napját.
Az ünnepség során elmondta: "A háborúnak akkor van vége, amikor méltó módon emléket állítanak azoknak, akik abban hősökké váltak." 
Az ünnepségen jelen volt és beszédet mondott Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, Bonyhád város polgármestere, Simon László, Kismányok polgármestere, az egyházak képviselői evangélikus részről Aradi András, katolikus részről a nagymányoki plébános Bagi Sándor és Markovics Milán Mór főhadnagy, tábori lelkész.
Nemzetőreink kis eső, majd forró tűző napon álltak több mint egy órát mozdulatlanul az ünnep beszédei, majd a helyi iskolások műsora alatt. 
A fogadáson lehetőség nyílt a helyi vezetőkkel, polgárőrökkel beszélgetni, kapcsolatot építeni.
Ezúton is köszönjük polgármester úrnak a meghívást, és egyben sok erőt kívánunk neki szolgálatához, melyben a múlt hőseinek méltó emléket teremt.








1 megjegyzés:

munder.wordpress.com írta...

A magyar hősök emléknapjának eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza, amely arra kötelezett minden községet, hogy méltó emléket állítson elesett hőseinek.

A jogszabály kimondta, hogy megfelelő módon kifejezésre kell juttatni és az utókor számára meg kell örökíteni a nemzet hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét.

1925. május 1-jén a honvédelmi miniszter hősök emlékünnepe elnevezéssel nemzeti ünneppé nyilvánította május utolsó vasárnapját. Nagyszabású rendezvénysorozat 1944-ben volt utoljára, 1945-ben még megemlékeztek a hősök napjáról, 1946-tól azonban elmaradtak a hivatalos megemlékezések.

Az első és a második világháború hőseiről Magyarországon 1989. május 29-én emlékeztek meg ismét nyilvánosan Szekszárdon. Az első állami rendezvényt 1990-ben tartották meg. A magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló 2001. évi törvény ismét a magyar hősök emlékünnepévé nyilvánította minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját.