2019. március 6., szerda

Szolnok 1849-2019




Március 2-án játszottuk újra a Szolnoki csatát, melynek idén 170 éve, hogy megtörtént.  A városnak stratégiailag fontos szerepe volt, mivel híddal rendelkezik a Tiszán.
Történelmi háttér (részletek Hermann Róbert Rubiconban publikált cikkéből): a Vécsey Károly vezérőrnagy vezette 6. és a Damjanich János vezérőrnagy vezette 8. hadosztály február végén Cibakháza és Törökszentmiklós között álltak fel. A magyar fővezér, Henryk Dembiński altábornagy tervében fontos szerep jutott a két hadosztálynak. Feladatuk az volt, hogy Szolnoknál megtámadják az ott található ellenséges hídfőt, s nagy erőkkel előnyomulva, magukra vonják az ellenséges fővezér, Windisch-Grätz figyelmét, mialatt a magyar fősereg az Eger–Gyöngyös–Hatvan–Budapest útvonalon a császáriak oldalába kerül.
Ezt a tervet azonban a kápolnai csata meghiúsította. Ennek ellenére a támadást nem fújták le, így március 5-én megkezdődött a Szolnok elleni bekerítő hadművelet. A magyar támadók legalább 12 000 főt és 35 löveget számláltak; ennek az erőnek kb. egynegyede tartozott Vécsey hadoszlopához. Karger dandárja nagyjából 5800 főt és 12 löveget, Ottingeré 1450 főt és 6 löveget számlált.
Csapatunk reggel tízkor már gyakorlatozott, hiszen három újonccal kezdhettük az idei szezont. Szokásunk szerint a Váci Huszár és Nemzetőr Bandériummal együtt alkottunk egy egységet. Ebédünket a honvédtiszti étkezdében fogyaszthattuk, mely egy finom, kiadós adag jókai bableves volt. Délután, míg a koszorúzások zajlottak, mi felelevenítettük a tűzfogásokat. A csatatéren pirotechnikát telepítettek ki, hogy még látványosabb legyen a hadijáték, illetőleg még kettő darab füstgránátot is kaptunk, hogy megteremtsük a csatatéri ködöt. Egységünk a jobb szárnyon harcolt együtt a Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesülettel.
Az ütközet az osztrákok egy tüzérségi pozíciójának elfoglalásával kezdődött, melyet a Budai 2-ik és a Szegedi 3-ik Honvédzászlóalj zászlóalj tett meg, ezután elhelyezkedett a magyar tüzérség, és sortűzzel üdvözölte a császáriakat. Az osztrák sereg az előnyomulásra válaszul a vérteseket vetette be
 Eközben mi a jobbszárnyon előre vonultunk, ám az ellenség gránátosai és sorgyalogsága nem hagyta csak úgy elfoglalni Szolnokot: két-három rohammal próbálták seregünket visszaszorítani, de mint az alábbi képeken látható, mi álltuk a sarat.
Hosszas küzdelem árán egy mindent elsöprő szuronyrohammal azonban megtörtük az utolsó védelmi vonalukat, és Szolnokot újra magyar kézben tudhattuk.
A csata után Székely Tibor, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke mondott beszédet, dicsérte az alakulatok fejlődését mind a kiképzettség, mind a felszerelés terén.
Idén 23. alkalommal rendezték meg a Szolnoki hadijátékot, 130 gyalogossal, 30 tüzérrel, 8 ágyúval és 15 lovassal, és Brno-ból jött egy cseh gránátos hagyományőrző csapat is.
Találkozzunk jövőre is Szolnokon!
Erőt, tisztességet!

Bakó Péter
hő. köznemzetőr, dobos

Perczel Miklós Nemzetőr Bandérium Hagyományőrző Egyesület

https://www.facebook.com/budaihonvedek.hu/posts/2003147086655157






1 megjegyzés:

Unknown írta...

Erőt, tisztességet Bajtársak!
Nagyon szép, összeszedett összefoglalót olvashattam tőletek a "Szolnoki Csatáról". Megtiszteltetés veletek együtt "harczolni".
Erb Lajos hő. nőr. fhdgy. VHNB