2019. március 17., vasárnap

Zsámbék Kézifegyver




Február 10-én egyesületünk részt vett a Zsámbékon megrendezett III. Kézifegyver kiállításon, melyen számtalan sokasággal vettek részt mind kiállítók, mind nézők.  Reggel tíztől körülbelül délután négyig szinte folyamatos puskaropogás volt hallható a környéken.
A kiállítók közt találhattunk vikingektől kezdve. varsói szerződéses katonákon át a skót gyalogos hagyományőrzőig mindenfélét. A második világháborús hagyományőrzők voltak a legtöbben, ők egy kisebb hadijátékot is megrendeztek egymás között.
A mi bemutatónk körülbelül félórás volt, bemutattuk a korabeli toborzás menetét, s az őrmester úr elmondta a nemzetőrség történelmi hátterét, illetőleg bemutatta, hogy egy nemzetőr milyen felszerelésekkel rendelkezett, és azoknak mi volt a rendeltetése.  Ezután lőttünk egy sortűzet vezényelt töltéssel, és egyet önálló töltéssel. Sajnos a második esetben egyetlen puskán kívül semelyik nem sült el, mely jelenség valóban gyakori volt akkoriban is.
Miután a csapatok mind bemutatkoztak, és lement a világháborús hagyományőrzők hadijátéka, illetve a viking hagyományőrzők párbaja, mi lehetőséget adtunk mindenkinek a puskák kipróbálására, a csöpörgő eső ellenére is.
Egészen díszes, változatos korszakok hagyományait megőrző társaság jött össze, mondanom sem kell, jól éreztük mi is magunkat, volt helye mindenkinek kiállítani a felszerelésüket, egyenruháikat és nem utolsó sorban, a fegyvereiket.





Jövőre is tervezünk megjelenni ezen a színvonalas eseményen.
Erőt, Tisztességet!

Bakó Péter
hő. köznemzetőr, dobos
Perczel Miklós Nemzetőr Bandérium Hagyományőrző Egyesület

Nincsenek megjegyzések: